Het fluitketelvogeltje in de woudreus

Rincon National park

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Rincon de la Vieja
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 98,- per volwassene
€ 72,- per kind

Rincon is wat ons betreft één van de interessante nationale parken in Costa Rica. Het park wordt nog niet heel druk bezocht en is relatief rustig. Wij hebben hier een mooie wandeling gemaakt! Onderweg liepen we langs modderpoeltjes, watervallen en waren we nogal onder de indruk van de enorme woudreuzen die we tegen kwamen. Dit is een park voor wie houdt van vulkanische activiteit en minder drukte.

Overnachten: 2 nachten in een kleinschalige haciënda
Excursies: geen
Maaltijden: 2 x ontbijt
  • huurauto

  • overige maaltijden en drankjes

  • entree National Park $ 15,-

  • excursies als paardrijden en tubing

Dag 1 – Naar Rincon National park

Vanaf Monteverde is het zo’n twee uur hobbelen over de bergachtige gravel/grindweg (ca. 30 km). Mooie uitzichten en een droger weidelandschap met veeteelt (grote kans dat je een Costaricaanse cowboy tegenkomt, compleet met lasso!). Bij Liberia kun je nog pinnen, langs de supermarkt en eventueel een snelle lunch doen voordat je weer verder rijdt naar Rincon dat nog een uurtje rijden is. Het noorden is een stuk droger dan de groene parken waar je vandaan komt. Het zwembad is dus een goede plek om af te koelen. ’s Avonds kun je bijkomen op de veranda of in het restaurant. Wij aten een avond bij een soda in Curubandé. Het is niet meer dan een plaatsje met een kerk, een school, een supermarkt en 3 lokale restaurantjes.

rincon-vulkanischDag 2 – Rincon, wandelingen

Als je al vroeg op bent, kun je in de omgeving een mooie ochtendwandeling maken naar hete bronnen. Je loopt dwars door een kapokbos met kaketoes en veel vogels. Na het ontbijt ga je per auto of wandelend (ca. 20 minuten) naar de parkingang, waar je naam en paspoortnummer (meenemen dus) opgeschreven wordt. Dit omdat men graag wil weten wie er wanneer in het park is. Zorg ook voor een goede voorbereiding: in je dagrugzakje stop je een hoofddeksel, zonnebrand, voldoende water (2 liter), wat snacks, je lunchbox en zorg voor stevige, goed ingelopen wandelschoenen.

In Rincon volg je de trails in principe helemaal op eigen houtje. Om de gevaarlijke vulkanische plekken staan hekjes, verder zijn er beperkte maar voldoende trail aanduidingen. Het park is open van 07.00 tot 12.00 of 15.00 uur. Je mag er wel later, maar wel voor zonsondergang, uit. Goed om te weten is wel dat het park op maandagen altijd gesloten is. Ben je er wel op een maandag dan kun je bijvoorbeeld een nachtje langer blijven.

Een must is de 2-2,5 uur durende trail door de droge hellingbossen die start net achter de ingang van het park. Doe je het op je gemak en heb je erg jonge kinderen, dan kun je er een complete dagtrip van maken. Zelden hebben wij zoveel afwisseling qua natuur gezien in zo’n korte tijd. Enorme woudreuzen, dichte jungle, watervallen maar ook vulkanische bronnen, borrelende modderputten, hete gassen die uit de grond komen, begroeide vlaktes en allemaal met verschillende kleuren. Je wordt vergezeld door de kreten van brulapen, kikkers en veel vlinders en vogels.

Ons intrigeerde het ‘fluitketelvogeltje” dat precies zo klinkt als een kokende fluitketel; ben je geïnteresseerd, dan is een vogelboekje (ter plekke te koop) dus geen slecht idee. Het is één van de beste plaatsen om slingerapen te zien. Ook heb je kans op gordeldieren en miereneters en voor leguanen hoef je geen moeite te doen, we trapten er bijna een op zijn staart…

Sluit je dag af met een modderbad. Overal in de buurt zijn er modderpoelen waar je jezelf in kunt smeren met modder. Echt een leuke ervaring voor de kids en je houdt er ook nog een heerlijk zacht huidje aan over! Vraag naar de mogelijkheden bij de receptie van je lodge.

waterval costa ricaDag 3 – Rincon, vertrek of verlenging

Je kunt een 3 uur durende trail doen naar de Blue Lake waterval en een 4 uur durende trail naar de Hidden Waterfall. Heb je na een dag al moeie benen, geen probleem: in het park kun je, zittend in een klein beekje, wisselbaden nemen van warm, zwavelhoudend water naar een wat koelere ‘tobbe’ daarnaast, heerlijk! Vanwege de noordelijke ligging is het park eigenlijk het hele jaar door goed te doen, zoals bij ons bezoek in juli en augustus. Temperatuur: uitgesproken prettig. Overdag zonnig en warm, maar met een frisse luchttemperatuur en vaak een windje.

Na je bezoek aan Rincon kun je naar het strand met (je) apen (ca. 5 uur rijden, we raden je aan rond 11.00 uur te vertrekken) of richting Luieren in Samara (na het ontbijt vertrekken is beter).

Paardrijden

Op een ontspannen manier gebieden ontdekken waar je te voet niet snel zult komen. Het paard was tot voor kort voor de plaatselijke bevolking de meest voorkomende manier om zich te verplaatsen, daarom kun je ze in Costa Rica ook op zoveel plekken huren. De gidsen die de paarden begeleiden zijn over het algemeen zeer goed met (kleine) kinderen.

De meeste tochten duren gemiddeld 2 uur. Het is echter ook mogelijk om langere (dag) tochten te doen. Paarden die gebruikt worden zijn tam en zijn gewend aan toeristen. Ook voor degenen die nog nooit paard hebben gereden zijn er volop mogelijkheden. Een lange broek, dichte schoenen, een zonnepet, voldoende water, insect repellent en zonnebrand zijn een vereiste. In tegenstelling tot Europa hebben de paarden hier een Amerikaans zadel met een zadelknop waar je je aan vast kunt houden. De teugels worden met één hand vastgehouden. De paarden hebben over het algemeen geen bit in. Als je een ervaren paardrijder bent kan je altijd de gids vragen of je mag galopperen.

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan