Slapen bij de Tico’s

Homestay rondreis Costa Rica

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Santa Rosa de Pocosol
Reisduur: 2 dagen/ 1 nacht
Activiteit: Homestay
Reissom: € 122,- per volwassene
€ 90,- per kind

✓ Lokale ontmoeting met een gastfamilie in Costa Rica
✓ Een nacht logeren bij de Juanilama gemeenschap
✓ Kijkje achter de schermen en proeven van het echte leven op het platteland

Overnachten:
Excursie: 1 excursie naar keuze
Transport: geen
Maaltijden: 1x lunch, 1x diner en 1x ontbijt
  • autohuur

  • overige excursies

  • fooien

Dag 1 – Aankomst bij je gastfamilie Costa Rica

De duur van de rit vanaf je vorige locatie is maar kort. Kom je vanaf Sarapiqui dan ben je circa 1,5 uur onderweg en vanaf Boca Tapada ruim 2 uur. Het laatste stuk van de weg is slecht maar met een 4WD geen probleem. Je verblijft bij de Juanilama gemeenschap in Santa Rosa de Pocosol. Dit project is ooit gestart als initiatief van een groep vrouwen om reizigers kennis te laten kennis maken met het boerenleven in Costa Rica. Gezamenlijk verbouwen ze onder andere Yucca (een soort aardappel) en tropisch fruit. Zeven families stellen hun huis open voor gasten en bij één van hen verblijf je met je gezin. Iedereen draagt z’n steentje bij. Zo zijn er een aantal dagelijkse bezigheden waar je de komende dagen bij kunt helpen.

Je wordt ontvangen met een traditionele lunch en daarna door je enthousiaste gastheer/-vrouw opgehaald en rondgeleid. Ondanks dat ze nauwelijks Engels spreken doen ze er alles aan om je thuis te laten voelen en met handen en voetenwerk kom je gelukkig een eind. Tussen kinderen gaat dit vaak nog makkelijker en met een bal of een traptractor wordt het contact snel gelegd. Het huisje waar je verblijft is eenvoudig en veelal deel je de badkamer met de gastfamilie (soms privé badkamer). Je hebt uiteraard wel je eigen slaapkamer. Er is bad- en bedlinnen aanwezig en je hebt stromend (koud) water.

In de middag kun je de handen uit de mouwen te steken en heb je keuze uit 3 activiteiten: ga mee naar de plantages en pluk (of hak!) vers fruit en ingrediënten voor het eten s’avonds. Of ga met de boer mee op pad. Hij heeft koeien die je mag melken en eten geven. Ze maken hun eigen kaas en joghurt wat ze je graag leren. Of voor de creatievelingen knutsel je met gebruikt papier en plastic je eigen souvenir. Afhankelijk van de aankomsttijd doe je de activiteit op de middag van aankomst of de ochtend voordat je weer verder reist.

Op enkele avonden in de week komt een groepje kinderen langs en laten je een paar lokale dansen zien. Ze brengen dat met veel plezier. De moeders zijn zichtbaar trots op hun kinderen, dat vonden wij eigenlijk nog het leukste om te zien.

Dag 2 – Vertrek homestay Costa Rica

Het ontbijt wordt voor je klaargemaakt door de vrouw des huizes en je kunt lekker aanschuiven met je gezin. Ondanks dat ze bijna geen Engels spreekt, vindt ze het leuk om aan tafel verhalen uit te wisselen. Vol van alle indrukken is het daarna alweer tijd om afscheid te nemen. Je hebt het leven van een Tico deze dagen van dichtbij kunnen meemaken.  Voor ons was dit dé verrassing van Costa Rica, het land dat eigenlijk vooral bekend staat om de natuur. En voor wie van dit lokale boerenleven geen genoeg kan krijgen is er natuurlijk de mogelijkheid om deze bouwsteen met een nacht te verlengen.