gezondheid Costa Rica - boottocht regenwoud

Boot naar het schildpadstrand

Tortuguero National Park

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: San José – Tortuguero National Park - Guapiles
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 338,- per volwassene
€ 250,- per kind
Activiteit: dieren spotten tijdens boottocht, jungle wandeling met gids, bezoek Tortuguero village met gids

Lekker varen door de overweldigende tropische natuur. Tortuguero is dé plek tijdens je Costa Rica reis met kinderen waar je per boot over rivierkanalen door het weelderige tropische woud kunt 'glijden' en dieren kunt spotten. Een belevenis voor ouders, goed te doen voor kinderen en bovendien te combineren met een bezoek aan de stranden, waar schildpadden hun eieren leggen. Van juli tot en met oktober kun je zien hoe de groene zeeschildpad haar eieren legt. De lederschildpad doet van april tot juni hetzelfde, maar is lastiger te spotten. Maar ook in de andere maanden is het park zeker de moeite waard.

De bouwsteen is goed te doen voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar (vanwege de bootrit van 1,5 uur). Tortuguero bezoek je in een groep met verschillende nationaliteiten en met een lokale gids die Engels spreekt. Met zijn ervaring is de kans groot dat je wildlife ziet als apen, luiaards, kaaimannen, rivierotters en toekans. Er is daarnaast nog genoeg gelegenheid om op eigen houtje ongestoord te wandelen door de dichte jungle en te luisteren naar al die bijzondere geluiden.

Overnachten: 2 nachten Tortuguero lodge met zwembad
Excursies: dieren spotten tijdens boottocht, jungle wandeling met gids, bezoek Tortuguero village met gids
Maaltijden: 2 x ontbijt, 3 x lunch, 2 x diner (buffet)
Transport: transfer per bus en boot van San José naar Tortuguero en terug naar Guapiles
  • Overige maaltijden en drankjes

  • Entree National Park, US $ 10,- per kind, US $ 15,- p.p. vanaf 12 jaar

  • Schildpaddenexcursie (alleen tijdens broedseizoen) US $ 40,- p.p. (contant te betalen)

costarica-reis-kolibrieDag 1 – San José – Tortuguero

Reistijd: circa 5 uur

Na twee nachten in San José zijn jullie vast bijgeslapen en wat gewend aan het klimaat en tijdsverschil. Vandaag word je vroeg opgehaald bij het hotel en reis je in een internationaal gezelschap per bus richting de Caribische kust. De weg heeft maar twee rijbanen en loopt dwars door het groene Braulio Carillo National Parc. Vrachtwagens houden het verkeer soms op en de weg is bij tijd en wijlen erg mistig. In Guapiles krijg je een ontbijt en het laatste stuk rijd je over een hobbelige zandweg langs de uitgestrekte bananenplantages verder. Even verderop stap je op de boot naar Tortuguero National Park. Verwacht geen grote comfortabele ferry, de bootjes zijn klein (bagage kan wel gewoon mee, zwemvesten zijn aanwezig). Neem voor de zekerheid een poncho mee voor iedereen en bereid je voor op een mooie tocht, dwars door het woud. Tijdens de tocht zie je een combinatie van regenwoud, moerasbos en inheemse dieren.

cocosnoot-costa-rica-strandBij de lodge staat de lunch al op je te wachten. Onze lodge ligt aan de rivier van Tortuguero. Je slaapt in comfortabele huisjes met douche, toilet en fan, gelegen in een tropische tuin  met het kanaal aan de ene en de jungle aan de andere kant.

’s Middags staat er een bezoek aan Tortuguero village op het programma, een eilanddorp met een bevolking van 300 zielen. Creoolse en Latino invloeden zijn hier vermengd en in het kleine dorp wordt vaak gefeest. Voor de kinderen uit het dorp is er een groot sportveld waar ze zich lekker uitsloven. Als je wilt mag je gerust een potje mee voetballen. Vanuit het dorp wandel je naar het beroemde strand waar de schildpadden hun eieren leggen. Loop onderweg binnen in het Visitor Center van het dorp, met informatie over het park en de schildpadden. Wanneer je in het broedseizoen in Tortuguero bent, ga je bij het vallen van de avond terug naar het strand van Tortuguero village en maak je met gids een wandeling over het stand, muisstil, in het donker, zoekend naar de schildpadden (deze is tour is exclusief en ter plaatse te boeken bij je hotel).

costa-rica-rondreizen-kikkenDag 2 – Wandeling en boottocht door de jungle

Het komt goed uit als jullie vroeg wakker zijn want hoe later je op pad gaat, hoe heter en dus groter de kans dat dieren slapen en zich verbergen. Na een ontbijtbuffet inclusief veel vers fruit en vruchtensap pak je je tas in: verrekijker, muggenspray, poncho, fototoestel en een fles water mogen niet ontbreken. Als je meer wilt zien van de omgeving, kun je mee op een wandeling in de omgeving van de lodge, kaplaarzen zijn eventueel beschikbaar, want het kan er flink modderig zijn. Is het te warm om actief te zijn, dan kun je ook bij de lodge blijven. Wij wandelden door de tuin en kwamen felgekleurde kikkers tegen in het gras en toekans en brulapen in de bomen.


Tussen de middag is er tijd om lekker te relaxen rond het zwembad. Tegen de tijd dat het weer wat koeler wordt en de dieren wakker worden stap je samen met de andere gasten in een gemotoriseerde boot om een kanalentocht te maken, zwemvesten zijn aanwezig. Overal om je heen is het stil, af en toe hoor je ineens gekwetter of geritsel in de buurt. De kanalen zijn soms breed maar soms ook zo smal dat je onder de takken door moet duiken. De gids lijkt ogen in zijn rug te hebben, hij wijst in het niets en pas na lang staren ontdek je ineens een ijsvogel op een tak, een slang in het water of een apenfamilie in de bomen.

Als de kinderen ’s avonds op bed liggen dan kun je een drankje doen in het restaurant of op de veranda bij je lodge.

bananenplantage Costa RicaDag 3 – Tortuguero – Guapiles

Reistijd: circa 3,5 uur

Na het ontbijt is het tijd om uit te checken. Langs het dorp Tortuguero verlaat je het kanalennetwerk en vaar je terug naar Guapiles (ca 1,5 uur). Het laatste stuk naar Guapiles gaat door de bananenplantages weer terug (zie hiernaast), als je het aangeeft bij de gids maken ze vast nog even een stop om te kijken. Bij aankomst in Guapiles rond 12.30 uur lunch je bij het restaurant.

Wanneer je vanuit Guapiles doorreist staat hier de auto klaar. Handig want dan hoef je dus niet helemaal terug naar San José en kun je meteen op weg naar de volgende bestemming van je Costa Rica reis met kinderen, bijvoorbeeld Vlindervaren tussen ananasvelden, Badderen in La Fortuna of Reggeaklanken bij palmenstrand.

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan