Gezondheid Costa Rica

Riksja Family hgezondheid Costa Rica - hangbrug eeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over jou gezondheid Costa Rica te waarborgen. De tekst is ondermeer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Riksja Family bestemmingen zijn in principe schone landen; vooral in vergelijking met andere bestemmingen loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Toch loop je in verre landen meer risico dan thuis. Er zijn meer bacteriën en ziekteverwekkers aanwezig en zeker wanneer je met (kleine) kinderen reist is de juiste voorbereiding erg belangrijk.

Voordat je vertrekt kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen; die bespreken we eerst. Vervolgens belichten we wat je ter plekke kunt doen om gezond te blijven en tenslotte geven we aandacht aan zaken waarop je bij thuiskomst moet letten.

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in een apotheek mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Zorg dat je voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Een last minute reis naar Costa Rica hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Natuurlijk heeft het de voorkeur je vaccinaties ruim van te voren te regelen. Wat daarbij van belang is, is dat de instelling waartoe je je wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. We noemen drie instanties die dichtbij het vuur zitten (bepalen het beleid van het LCR):  Het LUMC in Leiden, Travel Clinic te Rotterdam, en in Amsterdam het AMC . De prijzen voor vaccinaties kunnen  uiteen lopen; het kan de moeite waard zijn een beetje te shoppen en te informeren bij je ziektekostenverzekeraar.

Websites:
www.lcr.nl
www.thuisvaccinatie.nl

Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Costa Rica zal blijven.

Malaria

De plaatsen en gebieden die je bezoekt op Riksja Family bestemmingen zijn malariavrij of de kans op malariabesmetting is heel klein. Het is altijd raadzaam één van bovenstaande instellingen te raadplegen. We adviseren je voor het bepreken van steken van muggen en andere insecten de volgende risicobeperkende maatregelen te treffen: ’s avongezondheid Costa Rica - boottocht regenwoudds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit.  De meeste kamers zijn met airconditioning waar de muggen niet van houden, dus een klamboe is geen must. Mocht je er een mee willen nemen, dan kun je deze eventueel impregneren met een muskieten dodend middel. Zorg dat je ook iets bij je hebt waarmee je de klamboe kunt ophangen, bijvoorbeeld een touw en een schroefhaak of kurkentrekker (Zwitsers zakmes). Mocht je ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen toch ineens koorts krijgen die langer dan twee dagen aanhoudt, dan moet een arts worden geraadpleegd om Malaria uit te sluiten. Dit geldt tot twee maanden na terugkeer in Nederland.

Vaccinaties

Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio, ca. 10 jaar geldig) en Hepatitis A worden aangeraden. DTP hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kun je er dan weer een poosje tegen. De reguliere injectie met Hepatitis A-antistoffen heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Als je frequent of voor langere tijd naar landen gaat waar Hepatitis A  voorkomt dan is het te overwegen om injecties voor langere termijn te nemen, zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit dure vaccins zijn en dat je na 6 maanden een herhaalprik nodig hebt. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer je in een infectiegebied van gele koorts bent geweest voordat je naar Costa Rica gaat. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Soms worden de consult en/of vaccinaties (gedeeltelijk) vergoed.

Zika

Wellicht heb je in het nieuws al eens iets gehoord over het zika-virus. Dit virus verspreidde zich sinds 2014 naar een groot deel van Latijns Amerika en andere werelddelen. En is voor zover bekend ongevaarlijk voor volwassenen, maar kan gevaarlijk zijn voor ongeboren kinderen. De World Health Organization zoekt dit momenteel verder uit. Wij vinden het belangrijk om al onze reizigers naar deze gebieden hierover te informeren. In Nederland wordt door het RIVM reizen naar deze gebieden afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Voor reizigers die niet zwanger zijn is het virus voor zover bekend ongevaarlijk. Om het virus te voorkomen is het verstandig om je met name van zonsopgang tot de schemering goed in te smeren met een muggen werend middel.

Gezondheid Costa Rica zelf

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plekke zeer alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Jet lag

“Jet Lag” is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam gezondheid Costa Rica - relaxen op het strandwennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn.

Tips ter beperking van de jet lag:
Het is aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen. Verder is het handig je zo snel mogelijk je aan te passen aan het nieuwe slaapritme; wat wij meestal doen is na aankomst even opblijven tot lokale bedtijd en zoveel mogelijk het nieuwe ritme aanhouden.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel (vooral pittig eten) kunnen je darmen en met name die van kinderen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Als je echt moet reizen kun je nog loperamide innemen (niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar oud). Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als je niet vaak naar de wc kunt, zoals wanneer je moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen vooral in Costa Rica over het algemeen zeer goed. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd.

Om diarree te voorkomen

Het drinkwater in Costa Rica is zeker in de Centrale Vallei van acceptabele kwaliteit. Buiten deze streek beschikken hotels vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als je geen risico wilt nemen kun je het beste je eigen waterfles meebrengen en deze bijvullen bij drinkwatertanks. Veel van onze hotels hebben tegenwoordig een drinkwatertank in de receptie staan. Ook vind je deze in restaurants en op andere plekken. Een waterfles met een missie en een leuk design koop je van Dopper. Ook handig zijn waterzuiverende opties zoals de Lifestraw Go-fles, de Steripen of de Grayl. Riksja Travel heeft meer tips om afval tegen te gaan op reis.

Voedsel, vooral vlees en vis, moet goed gekookt, gestoofd of doorbakken zijn. Westerse salades zoals bij salad bars in dure hotels gebruikelijk zijn, zijn in dit licht af te raden. Hamburgers zijn (eigen ervaring) over het algemeen eerder onveilig dan gewoon vlees zoals de lokale bevolking dat eet. Over het algemeen is het veilig om aan straatstalletjes te eten, ook al zou je het niet verwachten. Eet vooral daar waar het druk is: de omloopsnelheid waarmee het voedsel wordt geproduceerd en opgegeten is dan hoog, wat de hygiëne ten goede komt. Let wel op hoe borden, glazen en bestek worden afgewassen. Vaak is er geen stromend water en staat er alleen een emmer met een sopje te bakken in de zon. Het is dan verstandig om een ander tentje uit te zoeken. Restaurants waarbij je goed kan zien hoe schoon het is, zijn aan te raden. Wat betreft eetstalletjes is het verstandig later op de dag geen vlees meer te eten, dat vlees heeft soms al de hele dag ongekoeld gelegen. Een probaat huismiddel ter voorkoming van uitdroging bij diarree is het drinken van cola en bouillon (niet perse tegelijkertijd). Cola is bijna overal te koop en bouillon en een spiraalkoker kun je meenemen uit Nederland.

Bilharzia

Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes door niet in stilstaand water te zwemmen.

Nog wat meer (semi-)medische tips:

Huidverzorging

Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Let er ook op dat kinderen muggenbulten niet openkrabben.

Zorg dat je altijd een hoge factor zonnebrandcrème bij je hebt en smeer deze regelmatig op de blootstaande huid, ook tijdens regenseizoen. Snorkelen met een T-shirt en en (korte)broek aan is niet raar !! (Wij doen het in ieder geval altijd). De zon is super krachtig op de evenaar, ook als er bewolking is. Gebruik geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel.

Met name in de droge tijd bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam en dan van de kinderen op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

Gezondheid na thuiskomst

BELANGRIJK!

Als kinderen of jezelf na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgen die je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang je waar op reis bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

 

Relevante artikelen