kikkersmileKlimaat Costa Rica

Costa Rica ligt in verschillende klimaatzones waardoor het weer per regio kan verschillen.

Aan de Pacifische kust loopt het droge seizoen van december t/m april. Het regenseizoen van mei tot december is nat. De natuur staat volop in bloei en het landschap is diepgroen. Wij vonden dit dan ook juist een geschikte reisperiode, mede omdat het rustig is qua reizigers. Onze bouwstenen aan deze kust zijn onder andere: Luieren in SamaraMet (je) apen naar het strand en Een dol fijn avontuur in Dominical. Aan de Caribische kust kun je deze tweedeling niet zo makkelijk maken; het weer is hier wat onvoorspelbaarder, maar over het algemeen is het hier regenachtiger. Zijn de maanden september en oktober het natste in de rest van het land, aan de Caribische kust valt dan juist de minste regen. In deze tijd blijft de temperatuur overdag ook boven de 20ºC, ’s avonds kan het koeler zijn. Aan deze kust ligt bijvoorbeeld Boot naar het schildstrand en ondanks de mogelijke regenval een highlight van je rondreis.

In Costa Rica is het warm; het hele jaar door ligt de temperatuur in Costa Rica tussen 21 en 27°C. Op hoogte is een dunne trui handig (afkoeling naar ca. 15-18 °C). Het is er nat; het hele jaar door kan het regenen. Aan de oostkust meer dan aan de westkust. Ook in de regentijd regent het echter doorgaans niet de hele dag, eerder in de ochtend of de namiddag. De bouwsteen Reggeaklanken bij het palmenstrand is daarom een bezoek meer dan waard.

Ons advies: laat het klimaat van Costa Rica gewoon over je heenkomen, neem een poncho en badkleding mee, dan is Costa Rica het hele jaar een goede vakantiebestemming. Maar net als bij ons: het weer blijft onvoorspelbaar…

samara costa ricaHet weer in de schoolvakanties

Voorjaarsvakantie (eind februari)
Dit is een goede periode om te reizen. Het is het droge seizoen, maar er kan altijd wel een bui vallen, meestal in de middag waarna het snel weer opklaart en de zon tevoorschijn komt.

Meivakantie (eind april/begin mei)
Deze valt een beetje op de grens van het droge seizoen naar het groene seizoen zoals de Tico’s het zelf noemen. De hoeveelheid neerslag neemt vanaf mei toe en het kan wat vaker regenen.

Zomervakantie (juli/augustus)
Je reist in het groene seizoen, met het voordeel dat alles groen is en in bloei staat. Korte hevige buien die meestal in de middag vallen, de ene keer wat langer dan de andere, zijn kenmerkend voor de zomer. Aan de Caribische kust valt er in augustus minder regen dan de rest van het jaar.

Herfstvakantie (half oktober)
Aan de Caribische kust zit je in onze herfst het beste in Costa Rica. In deze tijd van het jaar valt hier de minste regen. In de rest van het land kan het wel een beetje onstuimig zijn. In oktober kan het er behoorlijk stormen en regenen. We raden je het reizen in deze periode niet echt af, maar als je in een andere periode kan reizen is het weer beduidend stabieler.

Kerstvakantie (eind december/begin januari)
Net als de voorjaarsvakantie is dit een uitstekende tijd om door Costa Rica te reizen. De kans op een bui is aanwezig, maar het droge weer en de zon zal de overhand hebben.

Relevante artikelen

 

 

Vraag jouw portie reisinspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op Costa Rica en aan het puzzelen waar je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.