Nationale Parken Costa Rica

Wie aan Costa Rica denkt, denkt aan de groene jungle. En terecht! Meer dan 30% van het land is bescherm natuurgebied. Bijzonder is hoe verschillend het landschap in én buiten de parken is. Door het verschil in hoogte, regenval en begroeiing waan je je de ene keer in een tropisch Schotland of in de Noord Franse heuvels, dan weer in het Aziatische regenwoud of in een heet, droog Zuid Griekenland. Tenslotte is Costa Rica natuurlijk ook echt Midden Amerikaans.

Welke nationale parken in Costa Rica wil je nu echt zien met je kinderen? Onderstaand vertellen we je over onze eigen indrukken voor Costa Rica met kinderen. Klik op de naam van een park om onze bouwsteen in het desbetreffende park te zien. Goed om te weten: een aantal parken is op maandag gesloten.

Het dierenrijk

De dieren in het woud en de jungle zijn vooral apen, vogels, insecten, vlinders, amfibieën en nog veel meer: klein maar bijzonder. Vooral door hun schutkleuren zijn ze voor een leek moeilijk(er) te zien: foto’s van dieren die je van Costa Rica ziet zijn daarom bijna altijd macro opnamen. Wat je zeker bijblijft is echter een enorm gevoel van rijkdom. Je beseft hoe gevarieerd en ingenieus de natuur toch eigenlijk in elkaar zit. En hoe belangrijk het is dat we deze natuur koesteren.

Een tip: leen of koop een verrekijker: je zult er hier zeker plezier van hebben. Voor de kinderen hadden we naast een verrekijker ook een vergrootglas mee. Niet alleen de kleine miertjes en torretjes vonden ze leuk, maar de vogelspin onder het vergrootglas vonden ze misschien wel het meest interessant.

Monteverde Nevelwoud

Bijna iedereen neemt dit park in zijn reis op, en dat terwijl het 2 uur heen en 2 uur terug ”hobbelen” is vanaf de bewoonde wereld. Monteverde is zo bijzonder omdat dier- en plantleven gecombineerd wordt met de mysterieuze nevel die door het park zweeft. Hele dichte begroeiing: takken en stammen van bomen zijn bedekt met orchideeën, bromelia’s, varens, lianen en mossen. Je ziet zompige moerasgebieden en kristalheldere rivieren die uitmonden in tropische watervallen. De paden zijn aangelegd en goed onderhouden en ook voor jonge kinderen goed te belopen. Bijzondere dieren genoeg hier; toekans, luiaarden, kikkers en vogels. In onze bouwsteen bezoek je het park met een gids zodat je niks mist.

St. Elena Park, aan de andere kant van het dorpje is ruiger en wordt minder bezocht. Het verschil met Monteverde is dat het nevelwoud hier wel trails, maar geen aangelegde paden kent. Heb je na de ochtendwandeling zin in meer natuur, dan raden we je aan om ’s middags op eigen houtje St. Elena te verkennen. In het St. Elena Park kun je naar het Selvature park. Dit is de plek om over hangbruggen tussen de boomtoppen te wandelen en langs kabels te boomslingeren. Deze canopy tour is een echte adrenaline kick (geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar): je slingert op het langste stuk wel een 1 kilometer lang tussen de bomen. Naar ons oordeel moet je Monteverde en omgeving niet overslaan. Bezoek dit park met de bouwsteen Avontuurlijk Monteverde.

La Fortuna / Arenal

Costa Rica staat bekend om de Arenal vulkaan. De vulkaan en de tropische nationale park eromheen mogen niet ontbreken in je reis, vinden wij. We verbijven hier minimaal twee nachten zodat de kans groot is dat je vulkaan onder de wolkendeken vandaan ziet komen. Naast de vulkaan, kun je hier mooi wandelingen maken naar bijvoorbeeld watervallen midden in de dichte jungle. Dit park zie je met onze bouwsteen Badderen in La Fortuna.

Manuel Antonio Park

Manuel Antonio is een van de kleinste nationale parken van Costa Rica. Maar samen met Monteverde wel het meest bezocht. Dit komt vooral door de ligging: de jungle grenst direct aan het strand en is daarom een goede afsluiting van je Costa Rica reis. Manuel Antonio heeft een mooi en langzaam in zee aflopend zandstrand met veel schaduw. Ideaal dus voor een kindervakantie in Costa Rica. Je gaat hier met je zwemspullen het park in. Rond de ingang is het wat druk, maar loop je een half uurtje door, dan heb je het park bijna voor jezelf. Het park zelf heeft heel veel vogels, vlinders maar vooral ook apen, zoals de howler monkey (blaft als een hond) en de brutale kapucijneraapjes. We raden aan dit park niet over te slaan, vooral vanwege de bijzondere combinatie van park en natuurstrand. Houd er rekening mee dat het een populair park is, met name in de droge maanden van december tot april en in de zomermaanden (juli en augustus). Kijk voor meer informatie naar onze bouwsteen Met (je) apen naar het strand.

Tortuguero National Park

Tortuguero is het nestgebied van de groene zeeschildpad. Van juli tot november leggen ze hun eieren op het strand. Maar ook buiten deze maanden zou je Tortuguero willen zien: achter het schildpadstrand ligt een woud van natuurlijke, tropische waterwegen. Met bootjes vaar je door brede en smalle waterkanalen om van dichtbij wildlife spotten. De apen, toekans, luiaards, kaaimannen en de gifkikkers waar Costa Rica bekend om is, zitten er allemaal. Je gids ziet de kleinste beweging tussen het groen. De bouwsteen is goed te doen voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar (vanwege de bootrit van 1,5 uur). Zijn jouw kinderen jonger, maar denk je dat een boottrip van 1,5 uur geen probleem is, dan zeggen we meteen ‘doen’. Zie onze bouwsteen Boot naar het schildpadstrand.

Rincon de la Vieja

Rincon de la Vieja is wat ons betreft één van de leukste nationale parken in Costa Rica. Het is nog niet zo druk bezocht en daardoor voelt het ruig en onontdekt aan. Je bezoekt het park op eigen houtje. De natuur is heel afwisselend, lichte kapok bossen, donkere watervallen en reusachtige boomwortels waar je overheen klautert. Droge velden, vulkanische meren, zwavel en modderpoelen en smalle stroompjes waar je over de rotsen moet klimmen. Persoonlijk vonden we Rincon een must, vooral ook omdat het er heel erg relaxed is. Geen drukte, geen commercie en veel afwisseling. Het park is op zijn mooist in de regentijd van mei t/m november. In de droge maanden is het er vaak dor, je kunt dan beter voor een ander park kiezen. Dit park bezoek je met de bouwsteen Het fluitketelvogeltje in de woudreus.

Corcovado

Corcovado is een bestemming door de echte avonturier. Door de geïsoleerde ligging is Corcovado het meest oorspronkelijke park. Het behoort tot de top 5 van de meest diverse regenwouden ter wereld. Je gaat er vooral heen omdat je het gevoel van ‘een park overal ver vandaan’ wilt hebben. Dit is het meest onaangetaste park. De jungle is bedekt met moeras, regenwoud en bergen en je vind er heel veel dieren. Er leven jaguars (die je bijna nooit ziet), reuze miereneters, 800 vogelsoorten (ook de met uitsterven bedreigde soorten), doodshoofdaapjes, luiaarden en 6000 insectensoorten. Naast deze overvloed zijn er verlaten stranden, watervallen en rivieren waarvan de oevers zijn begroeid met zeldzame planten. Vanwege de stand van het water in de rivieren, raden we een bezoek in de piek van de regentijd (september en oktober) af. Het water kan dan simpelweg te hoog staan, waardoor de ingang van het park niet toegankelijk is. Kijk bij onze bouwsteen Wauw Corcovado!

Gandoca-Manzanillo Refuge (bij Puerto Viejo)

Dit park ligt ten zuiden van Puerto Viejo aan de Caribische kust en strekt zich over negen kilometer strand uit. Het is het nestgebied van vier soorten zeeschildpadden, waaronder de lederschildpad. Ze komen van maart tot juli aan land om eieren te leggen. Het park bestaat verder uit wilde bossen, koraalriffen, een rijk dierenleven, krokodillen, tapirs, pelikanen, toekans en natuurlijk de zeeschildpadden. Snorkelen en scuba diving zijn toegestaan en ook zijn er trekkings door het gebied. Ons idee: ga je naar Puerto Viejo, dan is dit niet te missen. Ga je vooral voor het snorkelen, dan kun je ook snorkelen bij het Cahuita park (zie hieronder). Kijk hier voor onze bouwsteen bij Cahuita.

Cahuita National park

Het Cahuita Parque Nacional, zoals het eigenlijk heet, bedekt een smalle landstrook van ca. 1000 ha vlak naast het slaperige plaatsje Cahuita. Het onderwaterdeel, een Marine National Park is 22 keer zo groot: 22.000 ha. Het is ruig, warm (water mee!) en vochtig en de trails zijn niet druk. Het leukste is dat je hier vanaf het strand kunt snorkelen. Als het geregend heeft kan het zicht onder water beperkt zijn. Ga je naar de Caribische kust, dan moet je dit park niet overslaan. Lees meer over onze bouwsteen Reggaeklanken bij het palmenstrand.

Caño Negro

De Caño Negro wildlife refuge is een paradijs voor vogelliefhebbers. Gedurende het hele jaar, maar met name in het regenseizoen, verblijven hier veel vogelsoorten, zoals rode lepelaars, witte ibissen en slangenhalsvogels. Je verkent het park het beste per boot. Vanaf het water zie je naast vogels ook kaaimannen, schildpadden en apen. Je kunt het park met een dagtrip vanuit La Fortuna bezoeken, maar wij raden aan om een nacht in Caño Negro te slapen. Het is rustiger en je bezoekt dan een gedeelte van het park waar minder toeristen komen. Je bezoekt Caño Negro vanuit Badderen in La Fortuna.

Boca Tapada National park

Boca Tapada is een nog vrij ongerept regenwoud tegen de Nicaraguaanse grens aan waar je rust vindt en veel dieren en vogels kunt spotten. Vooral de enorme diversiteit en kwantiteit aan vogels viel ons op; in minder dan 2 uur tijd spotten wij meer dan 40 vogelsoorten! Ook de bijzondere ‘groene ara’ (Ara Ambiguus) kun je hier waarschijnlijk van je lijstje afstrepen. Te paard, per boot of te voet ontdek je dit stuk van Costa Rica; hier waan je je nog een echte ontdekkingsreiziger. Houd je ervan om van de gebaande paden te gaan, ontdek dan Off the beaten jungle.

 

Relevante artikelen