Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   tamarindoiris costa ricaPraktische informatie Costa Rica

   CostaRica Kids heeft diverse reisspecialisten die van alles weten over de bestemming. Zij geven hier nog wat praktische informatie Costa Rica.

   Tijdverschil: In de winter 7 uur vroeger dan in Nederland, in de zomertijd 8 uur.
   Voltage: 110 volt. Je hebt een USA-adapter met twee platte pennen nodig en je moet je apparaat kunnen omschakelen van 220 naar 110 volt. (anders convertor) Niet vergeten in Nederland weer terug te schakelen!
   Bellen: Vanuit Costa Rica naar Nederland kan vanuit elke telefooncel collect call of je kunt een kaart kopen in de supermarktjes. Bellen vanuit hotels is duur. Het telefoonnummer van de ambassade is: 506-2296 1490. Bij noodgevallen kun je het noodnummer van onze agent bellen, wat op je voucher staat. Er zijn verschillende providers waarmee je op veel plaatsen bereik hebt, maar vraag voor mobiele telefonie je provider voor de juiste informatie.
   Internet: Er is in Costa Rica praktisch in de meeste plaatsen WIFI (soms tegen betaling) Ook in je accommodatie en in veel restaurants kun je gebruik maken van het internet.
   Taal: Spaans, in de toeristische gebieden waar je komt ook Engels. Zelfs met een Spaans sprekende gids kom je er doorgaans wel uit.
   Luchthavenbelasting: bij vertrek cash te betalen bij het inchecken op een internationale vlucht: US$ 29,- of de tegenwaarde in Colonnes. Je koopt een stempel bij de balie in de vertrekhal.

   gallopinto costa ricaMeenemen op reis

   Tot de standaard uitrusting van de Midden Amerika reizen horen naast de logische zaken als tandenborstel en badkleding e.d. in ieder geval nog de volgende artikelen:

   • zonnebrandcrème, zonnebril, hoed of pet en after sun, afritsbroeken, wandelschoenen, sandalen, fleece-trui, muggencreme (Deet), regenjack of poncho, slippers, verrekijker(!) en wereldstekker/adapter. Verder je bank- of giropas (en de nummers om de pas te blokkeren), je (internationaal) rijbewijs als je gaat rijden, een kleine EHBO kit, kopieën van belangrijke documenten en een moneybelt om ze in te bewaren.

   Waardepapieren: Bewaar waardepapieren in het hotel of als je onderweg bent in een moneybelt die je onder je kleding draagt. Scan voor je vertrek een kopie van paspoort en ticket en stuur dit naar je eigen e-mail adres. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je altijd in je mailbox nog de kopietjes staan!

   Tip: maak 2 kopieën van je paspoort, laat 1 kopie thuis en houd de ander bij je tijdens de reis, bijvoorbeeld bij je medereiziger. Soms wordt bij binnenkomst een vaccinatiebewijs tegen gele koorts gevraagd, dit moet je kunnen overleggen als je andere landen in Latijns Amerika bezocht hebt voor Costa Rica, zie gezondheid.

   man costa ricaPrijzen

   Fooien:
   Bij de meeste hotels en restaurants wordt al service charge in rekening gebracht. Verder kan men naar eigen goeddunken fooien geven. 1 Dollar is hierbij het minimum. Wel wordt fooi gegeven aan gidsen en buschauffeurs (US$2,- p.p. per dag). Taxi’s worden niet getipt.
   Gemiddelde prijzen in Euro’s:
   Koffie, thee, frisdrank: € 0,95. Verse vruchtensap, biertje, wijntje: € 1,20. Voorgerecht: € 4,-, hoofdgerecht: € 8,- tot € 20,- (verse vis e.d.), dessert: € 1,50. Ontbijt: € 6,-.
   Entreekosten Nationale Parken:
   De entree van de Nationale parken ligt tussen de € 8,- en € 12,- p.p.p dag. Let op dat de nationale parken in Rincon de la Vieja en Manuel Antonio op maandag gesloten zijn.
   Afdingen:
   Natuurlijk moet je bij kraampjes en op markten wel proberen iets van de prijs te halen. Bedenk wel dat de producten die je koopt soms de broodwinning is van een familie. Als men bereid is te onderhandelen, betekent dat meestal dat het inkomen hard nodig is. Het is dus niet sportief om te kijken hoe ver je kunt gaan. Een goede vuistregel: bepaal voor je afdingt welke prijs je voor iets wilt betalen. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn alle partijen blij.

   mannen op straat costa ricaaVeiligheid

   Waar regelmatig toeristen komen, vind je kleine criminaliteit. Daarom de volgende tips:

   • Laat gouden en zilveren sierraden thuis. Waardevolle spullen die je nodig hebt (paspoort, ticket etc.) zoveel mogelijk achterlaten in je hotel (en niet vergeten als je weer verder reist).
   • Ga niet met veel geld op zak en een grote camera om je nek ’s avonds wandelen of naar het strand. Laat geld, camera of zelfs je rugzak niet slingeren. Stop geld onzichtbaar weg (in een moneybelt onder je kleding) ook als je tijdens een selfdrive stopt voor de lunch, haal zichtbare tassen uit de auto en sluit de auto altijd goed af. Houd bij een busreis altijd je bagage in de gaten.
   • Leg je tas met spullen op het strand niet achter je, maar ga er met je hoofd op liggen.
   • In de gebieden die op onze website worden aangeboden kun je zonder probleem reizen. Na donker reizen raden we echter af en is ook niet leuk omdat je dan toch niets ziet.
   • Wees altijd voorzichtig tijdens gebruik van het openbaar vervoer. Meer info op de site van het ministerie, onder het kopje reizen en landen vervolgens onder reisadviezen.
   Stel je eigen reis samen met de CostaRicaKids bouwstenen