Visum, geld en gezondheid met kinderen in Costa Rica

Tijdens je reis met CostaRicaKids kom je langs de meest intrigerende plaatsen van hte land. Op deze site staan Costa Rica bouwstenen, waarmee jeje eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Costa Rica rondreizen. Je gaat met kinderen het land door en daarom is het elangijk dat je op de hoogte bent van zaken als: visum, geld en gezondheid.

costacolon costa ricaGeld

De munteenheid van Costa Rica is de Colón, genoemd naar Columbus. Er zijn biljetten van 10,000, 5000, 1000 en munten. Indicatiekoers: 1 euro = 708 colones (september 2014). Je betaalt toch doorgaans met colones. US$ cash worden overal geaccepteerd. Buiten de grote steden en bij de grens kun je er beter mee terecht dan met cheques (alleen banken als ze open zijn: van 09.00-15.00 uur). De meest gebruikte creditcards zijn Visa en Mastercard. Heb je een bankpas die is aangesloten bij Cirrus of Maestro, dan kun je contant geld (naar keuze colonnes of dollars) pinnen. Vaak zijn er per plaats maar 1 of twee automaten, die dan soms buiten werking zijn. Houd dus wat reserve aan. Vanaf 10 uur ‘s avonds werken de automaten niet meer. De meeste vluchten komen pas laat aan en kun je de volgende ochtend in San José je eerste Colones uit de muur halen. Bij bijna alle hotels kun je met credit card betalen.

Bij vertrek uit Costa Rica geldt er een vertrekbelasting van US$ 29,- per persoon. TIP: houd dit aan het begin van je reis apart bij je paspoort, zo voorkom dat je het vergeet en je je laatste dollars aan een Costaricaans souvenir hebt uitgegeven.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

costa rica reis paspoortReisdocumenten en verzekering

Paspoort

Bij vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Reizigers naar de drie landen moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden ná terugkomst in Nederland geldig is. Ook kinderen en baby’s dienen, vanaf 26 juni 2012, een eigen reisdocument te hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig. Heb je geen Nederlands paspoort, maar een paspoort uitgegeven door een ander land, informeer dan bij de ambassade/het consulaat van het betreffende land.

Praktisch alle vluchten naar Costa Rica (op Iberia na) maken een tussenstop in de Verenigde Staten van Amerika. Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Klik voor up-to-date informatie over de huidige regelingen en voorwaarden op de website van de Amerikaanse ambassade. Vlieg je via de Verenigde Staten, dan wordt aangeraden koffer of andere bagage niet op slot te doen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt er steekproefgewijs bagage onderzocht. Koffers en andere bagage worden geopend en zonodig worden sloten geforceerd. Men is daarbij niet aansprakelijk voor eventuele schade. Aan reizigers die reizen naar of via de USA wordt aangeraden gebruik te maken kofferriemen om schade aan de koffer en bagage te voorkomen. Een klachten/schadeformulier m.b.t. bagage kan op internet worden gedownload.

waterval costa ricaVisum

Voor een verblijf korter dan 90 dagen hoeft geen visum Costa Rica te worden aangevraagd. Als je reist naar of via de USA, dan dien je wel voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de volgende website van ESTA. Het invullen duurt ca. een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal 2 weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is. Dit is alleen nodig voor de heenreis. Voor de terugreis is het niet nodig om het opnieuw aan te vragen.

Reisverzekering

Een reisverzekering raden we je eigenlijk altijd aan voor elke reis. Kinderen kunnen worden meeverzekerd op de polis van de ouders. Uiteraard kun je een reisverzekering ook via ons afsluiten. Kijk hier voor meer informatie over reis- en annuleringsverzekering.

costa rica gezondheidGezondheid

Wanneer je met (kleine) kinderen op reis gaat naar een verre bestemming, dan is het belangrijk om je als ouder goed te laten voorlichten over de gezondheidsaspecten. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties. Welke zijn er nodig en op welke leeftijd mag een kind waarvoor worden gevaccineerd? Wat moet ik doen bij diarree en welke medicijnen neem ik mee. Kortom, je gaat prettiger op reis als je van te voren goed ingelicht en voorbereid bent.

Als reisorganisatie adviseren we je om tijdig, voorafgaand aan je vertrek, contact op te nemen met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Dit zijn bijvoorbeeld: het LUMC in Leiden (071-5263636), deTravel Clinic in Rotterdam (0900-5034090) of het AMC in Amsterdam (0900-9584).

Je hebt hier basis informatie gelezen over visum, geld en gezondheid. Kijk hier voor meer informatie over gezond op reis.

Stel je eigen reis samen met de CostaRicaKids bouwstenen

Verstuur je reisplan