Visum, geld en gezondheid met kinderen in Costa Rica

Tijdens je reis met Riksja Family Costa Rica kom je langs de meest intrigerende plaatsen van het land. Op deze site staan Costa Rica bouwstenen, waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Costa Rica rondreizen. Je gaat met kinderen het land door en daarom is het belangijk dat je op de hoogte bent van zaken als: visum, geld en gezondheid.

costacolon costa ricaGeld

De munteenheid van Costa Rica is de Colón, genoemd naar Columbus. Er zijn biljetten van 10,000, 5000, 1000 en munten. Indicatiekoers: 1 euro = 700 colones (maart 2018). Je betaalt toch doorgaans met colones. Ook US$ worden overal geaccepteerd. Buiten de grote steden en bij de grens kun je er beter mee terecht dan met cheques (alleen banken als ze open zijn: van 09.00-15.00 uur). De meest gebruikte creditcards zijn Visa en Mastercard. Heb je een bankpas die is aangesloten bij Cirrus of Maestro, dan kun je contant geld (naar keuze colones of dollars) pinnen. Vaak zijn er per plaats maar een paar automaten. Neem wat dollars met je mee en houd tijdens de reis wat reserve bij je, want vanaf 10 uur ’s avonds werken de automaten niet meer. Bij bijna alle hotels kun je met credit card betalen.

Bij vertrek uit Costa Rica geldt er soms een vertrekbelasting van US$ 31,- per persoon. Je kunt dit contant of met je credit card betalen.

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

costa rica reis paspoortReisdocumenten en verzekering

Paspoort

Bij vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Reizigers naar de drie landen moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden ná terugkomst in Nederland geldig is. Ook kinderen en baby’s dienen, vanaf 26 juni 2012, een eigen reisdocument te hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig. Heb je geen Nederlands paspoort, maar een paspoort uitgegeven door een ander land, informeer dan bij de ambassade/het consulaat van het betreffende land.

Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken.

Vlieg je via de Verenigde Staten, dan wordt aangeraden koffer of andere bagage niet op slot te doen. Uit veiligheidsoverwegingen wordt er steekproefgewijs bagage onderzocht. Koffer en andere bagage worden geopend en zonodig worden sloten geforceerd. Men is daarbij niet aansprakelijk voor eventuele schade. Aan reizigers die reizen naar of via de USA wordt aangeraden gebruik te maken van kofferriemen om schade aan de koffer en bagage te voorkomen. Een klachten/schadeformulier m.b.t. bagage kan op internet worden gedownload. Klik voor up-to-date informatie over de huidige regelingen en voorwaarden op de website van de Amerikaanse ambassade.

waterval costa ricaVisum

Voor een verblijf korter dan 90 dagen hoeft geen visum Costa Rica te worden aangevraagd. Als je reist via de USA, dan dien je wel voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de volgende website van ESTA.

Vlieg je via Canada? Dan ben verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen (vergelijkbaar met de ESTA voor de Verenigde Staten). De kosten voor de aanvraag bedragen CAD 7,- per persoon en kunnen alleen met een creditcard betaald worden. Aanvragen doe je via ETA.

Het invullen duurt ca. een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal 4 weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht(en). Je krijgt via de site ook een melding als het allemaal akkoord is. Dit is alleen nodig voor de heenreis. Voor de terugreis is het niet nodig om het opnieuw aan te vragen.

Reisverzekering

Een reisverzekering raden we je eigenlijk altijd aan voor elke reis. Kinderen kunnen worden meeverzekerd op de polis van de ouders. Uiteraard kun je een reisverzekering ook via ons afsluiten. Kijk hier voor meer informatie over reis- en annuleringsverzekering.

costa rica gezondheidGezondheid

Wanneer je met (kleine) kinderen op reis gaat naar een verre bestemming, dan is het belangrijk om je als ouder goed te laten voorlichten over de gezondheidsaspecten. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties. Welke zijn er nodig en op welke leeftijd mag een kind waarvoor worden gevaccineerd? Wat moet ik doen bij diarree en welke medicijnen neem ik mee. Kortom, je gaat prettiger op reis als je van te voren goed ingelicht en voorbereid bent.

Als reisorganisatie adviseren we je om tijdig, voorafgaand aan je vertrek, contact op te nemen met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Dit zijn bijvoorbeeld: het LUMC in Leiden (071-5263636), de Travel Clinic in Rotterdam (0900-5034090) of het AMC in Amsterdam (0900-9584).

Je hebt hier basis informatie gelezen over visum, geld en gezondheid. Kijk hier voor meer informatie over gezond op reis.

 

Relevante artikelen